Masaj sportiv
Masajul sportiv pentru relaxarea, tonifierea mușchilor și reducerea oboselii
Nu, un masaj sportiv nu este doar pentru atleții de performanță sau pentru persoanele care fac mișcare în mod regulat, ci se adresează și acelor persoane active care fac sport la nivel de începător.
Ce este masajul sportiv?
Masajul sportiv este o terapie complementară destinată în primul rând atleților de performanță sau persoanelor care fac exerciții fizice de o intensitate mare, în mod regulat. Cu toate acestea, masajul sportiv este recomandat și persoanelor active, care fac sport la nivel de începător, nu doar profesioniștilor.
Acesta poate fi un masaj de relaxare al mușchilor suprasolicitați, cu un tonus mai mare sau de tonifiere a unei musculaturi hipotonice. Acest tip de masaj deblochează complexele de actină și miozină blocate la nivel muscular prin drenarea profundă a mușchiului și eliberarea toxinelor în sistemul limfatic.
Vino la clinicile noastre din București, Re:invent FIT pentru o ședință sau un pachet de ședințe de masaj sportiv! Te vei simți incredibil chiar din prima zi!
Ce tehnici sunt folosite în masajul sportiv?
Există câteva tehnici principale ale masajului clasic care se utilizează în masajul sportiv:
- Netezirea se face la începutul și la sfârșitul oricărei ședințe de masaj. Efectele specifice acestei tehnici sunt: excitarea terminațiilor nervoase senzitive ale pielii, relaxarea și calmarea locală și centrală, sprijinirea returului venos și limfatic spre inimă, dilatarea și creșterea debitului de sânge din vasele sanguine periferice.
- Frământatul (petrisajul) este o tehnică de masaj mai profund cu ajutorul căreia, prin diverse manevre, kinetoterapeutul atinge și pune presiune pe mușchi, care alunecă unul pe celălalt.
Datorită petrisajului, kinetoterapeuții obțin accelerarea procesului de refacere a musculaturii, contribuind la ameliorarea capacității de performanță sportivă și ameliorarea alunecării mușchiului în raport cu mediul său. - Scuturăturile și vibrațiile superficiale, doar în cazul unor indicații specifice ale fiziokinetoterapeutului.
În cazul vibrațiilor, oscilațiile diferă în funcție de modul de aplicare – de la cele fine, superficiale, până la cele foarte mari, foarte profunde. Scuturăturile acționează destinzând și relaxând mușchii, eliminând astfel stările de hipertonie musculară.
Fiecare tehnică de masaj sportiv este folosită în funcție de nevoile pacientului sau pacientei noastre.
Profită de starea de bine pe care ți-o poate oferi acest tip de masaj!
Pentru cine este masajul sportiv?
Masajul sportiv se adresează în special persoanelor care execută în mod regulat mișcare, un efort fizic mai deosebit, atât la nivel amator, cât și la nivelul profesionist al sportivilor de performanță.
Finalitatea acestuia este refacerea organismului și revenirea lui la condiții favorabile de efectuare a efortului fizic.
În perioadele pregătitoare, masajul este strâns legat de procesul de antrenament sportiv, se aplică după efort și urmărește câteva principii generale:
- Se poate aplica sub formă de masaj general sau parțial, de obicei recomandându-se 4 ședințe de masaj pe săptămână, două de masaj general și două de masaj parțial, în mod alternativ și strict individualizat
- Se masează mai întâi grupele musculare care nu au luat parte directă la efort și apoi cele direct implicate în efort, pentru ca în cele din urmă, circulația sanguină și cea limfatică sunt deja îmbunătățite.
Relaxează-te după efort fizic intens cu ajutorul ședințelor de masaj sportiv!
Tipuri de masaj sportiv
Cunoașterea tipurilor de masaj sportiv te ajută să știi când poți solicita o ședință. Iată care sunt aceste tipuri:
- Masajul sportiv de reabilitare – are ca scop înlăturarea durerii și reîntoarcerea cât mai rapidă a corpului la starea de sănătate;
- Masajul tonic se face pe parcursul antrenamentului pentru a-i permite sportivului să se antreneze mai intens, cu riscuri mai mici de accidentare;
- Masaj sportiv înainte de antrenament sau competiție – este un masaj de stimulare, de 30-50 de minute și este orientat către partea cea mai solicitată a corpului de către sportul practicat;
- Masaj sportiv după antrenament sau competiție – este un masaj de recuperare de 40-50 de minute, maxim două ore, pentru relaxarea mușchilor, țesuturilor și pentru a reduce oboseala din organism.
Care sunt indicațiile masajului sportiv?
Când se folosește masajul sportiv?
- În masajul de antrenament se pot folosi atât mijloacele masajului profilactic și terapeutic, cât și mijloacele kinetoterapiei, pentru a se evita ca microtraumatismele produse în efort să determine apariția accidentelor.
- În perioadele competiționale masajul impulsionează starea de start și se aplică înainte de concurs prin procedee corespunzătoare și individualizate pentru depășirea crizei de adaptare, în care sportivul poate manifesta apatie, situație în care se aplică procedee de masaj excitante. Și febra de start, situație în care masajul trebuie să fie calmant și liniștitor pentru nervi și decontracturant pentru mușchi. Masajul poate fi aplicat ușor excitant pentru menținerea condiției psihomotrice optime.
- După concurs, în perioada de refacere, scopul masajului este înlăturarea oboselii și refacerea rapidă și eficientă a organismului, în vederea pregătirii pentru concursurile ce urmează.
În activitatea sportivă, ca urmare a eliberării energiei necesare desfășurării unui efort fizic, apare oboseala musculară. Din cauza proceselor biochimice desfășurate la nivelul fibrei musculare, procese ce produc incapacități contractile și metabolice, scade randamentul sportivului. Tehnicile de relaxare specifice masajului sportiv, produc hiperemie, ceea ce permite fibrelor musculare să-și recapete rezervele energetice.
Orice metodă de masaj contribuie la creșterea cantității de sânge și oxigen în mușchi. Acest fapt îmbunătățește elasticitatea, contractilitatea și posibilitățile funcționale musculare și întârzie momentul anoxiei (țesuturile nu se mai oxigenează bine) și acumulării de toxine.
Care sunt beneficiile unei ședințe de 50 de minute de masaj sportiv?
Prin frământarea și netezirea mușchilor, kinetoterapeutul atinge și pune presiune pe mușchi, făcându-i să alunece sau să se preseze unul pe celălalt.
- Netezirea îți relaxează și calmează mușchii corpului, sprijină circulația sangvină și limfatică spre inimă, precum și dilatarea și creșterea volumului de sânge din vasele sanguine periferice.
- Frământatul îți destinde și relaxează mușchii, ameliorează stările de suprasolicitare musculară, accelerează procesul de refacere a musculaturii, contribuind la ameliorarea capacității de performanță.
Ambele tehnici cresc și mențin tonusul muscular, detoxifierea accelerată a organismului și produc o stare de bine la nivel fizic și psihic.
Programează-te la o ședință de masaj sportiv la București, în cadrul clinicilor noastre Re:InventFIT pentru o stare totală de bine!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.