ReInvent Fit Logo

Hipertricoza - Cauze si tratament

august 24, 2023
Timp de citire 8 minute

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat diverse metode de îndepărtare a părului corporal. Fie că este pe picioare, pe față, pe spate, inghinal sau în zona axilei, părul a fost considerat mereu un ”accesoriu” inestetic al corpului. 

Iar atunci când acesta este în exces, deja lucrurile se pot complica și pot cauza probleme în calitatea vieții unui om. Un astfel de fenomen este de fapt o afecțiune de care pot suferi atât femeile cât și bărbații și se numește hipertricoză. 

Ce este hipertricoza?

ce este hipertricoza

Hipertricoza, este o afecțiune rară care determină creșterea excesivă și anormală a părului pe toată suprafața corpului. Aceasta apare în special în  locurile în care există deja fire de păr fine, cum ar fi buza superioară sau de-a lungul liniei maxilarului.

Uneori, hipertricoza este cunoscută și sub denumirea de pilozitate excesivă și sindromul omului-lup sau a vârcolacului. Poate afecta persoane de ambele sexe, însă este mai frecventă la femei, făcându-și apariția în jurul menopauzei.

Hipertricoza este des confundată cu hirsutismul. Hirsutismul este o afecțiune care apare în cazul femeilor și care determină creșterea excesivă a firelor groase de păr, închise la culoare, în zonele în care bărbații au păr în mod obișnuit, precum zona bărbiei sau a pieptului.

Cantitatea de păr pe care o persoană o are este determinată și de bagajul genetic. Cu toate acestea, hipertricoza poate fi congenitală, adică prezentă la naștere, sau dobândită pe parcursul vieții.

Tipuri de hipertricoză

Tipuri de hipertricoza

Există mai multe tipuri de hipertricoză care se clasifică în funcție de cum și când a apărut afecțiunea:

  • Hipertricoza lanuginoasă congenitală -  apare mai întâi ca părul fin de pe corpul unui bebeluș la naștere, însă nu dispare, ci continuă să crească excesiv de-a lungul vieții în diverse locuri pe corp.
  • Hipertricoza terminal congenitală -  în acest caz, copilul nu se naște cu păr lanugo sau vellus, însă bebelușul poate avea păr de tip terminal la naștere, care crește pe tot parcursul vieții. Persoanele afectate prezintă, de obicei, păr gros, hiperpigmentat, care le acoperă tot corpul, inclusiv fața.
  • Hipertricoza dobândită - această formă de hipertricoză se dezvoltă mai târziu în viață, însă are simptomele asemănătoare cu cele ale hipertricozei congenitale, urmând aceleași tipare. Părul poate fi de tip lanugo, vellus sau terminal și poate să apară pe porțiuni mici pe tot corpul.
  • Hipertricoza nevoidă sau localizată - are loc atunci când creșterea excesivă a părului se produce pe o zona definită sau mai multe porțiuni ale pielii.

Tratamentele variază în funcție de tipul și cauza hipertricozei, așadar este indicat să cunoști, în primul rând, cu ce tip de hipertricoză te confrunți.

Cauzele hipertricozei

Cauze hipertricoza

Există multe teorii privind etiologia acestei boli, însă cauza hipertricozei rămâne necunoscută. Se spune că hipertricoza congenitală este o tulburare genetică moștenită sau care apare ca urmare a mutației spontane,  devenind anormal de activă.

Hipertricoza dobândită apare, în unele cazuri, la persoanele care au fost diagnosticate cu un tip de cancer. Această creștere a părului, cunoscută și sub denumirea de puf malign, este adesea limitată la față. În acest caz hipertricoza prezintă păr lung și mătăsos, vizibil pe nas și pleoape, locuri care în mod normal părul nu își face apariția. 

Cu toate acestea, încă nu sunt cunoscute motivele pentru care un cancer cauzează această creștere excesivă a părului.

Totuși, hipertricoza dobândită are o serie de cauze posibile, cum ar fi:

  • Dieta zilnică incorectă sau alimentație deficitară în nutrienți;
  • Tulburări alimentare, precum anorexia sau bulimia;
  • Subnutriția;
  • Anumite medicamente pentru creșterea părului, medicamente imunosupresive și steroizi androgeni;
  • Manifestări climatice;
  • Cancer și mutații celulare;
  • Boli infecțioase și autoimune, care afectează pielea, precum SIDA sau dermatomiozita.

Există și cazuri în care hipertricoza se poate declanșa din cauza unei afecțiuni numite porfirie cutanată tardivă, care sensibilizează pielea la contactul cu lumina UV. 

Dacă, însă, hipertricoza se manifestă doar în anumite zone ale corpului, poate fi vorba de o problema cronică de piele precum neurodermatită, adică o formă cronică de dermatită asociată cu erupții frecvente și prurit (mâncărime). 

De asemenea, creșterea aportului de sânge (vascularitatea) într-o anumită zonă a corpului poate provoca hipertricoză. Aceasta este o strategie de culturism pentru a dezvolta vase de sânge proeminente în apropierea suprafeței pielii.

Hipertricoza la copii

hipertricoza copii

Hipertricoza este o afecțiune cu care se pot confrunta atât adulții, cât și copiii, manifestându-se în diferite forme. 

La copii, afecțiunea poate fi rezultatul geneticii, prin care foliculii de păr sunt foarte sensibili chiar și la niveluri scăzute de androgen din organism. 

Pilozitatea la copii variază în funcție de factorii genetici, vârstă și sex. În anumite cazuri, excesul de păr la copii poate fi rezultatul unei tulburări medicale sau hormonale, precum hipotiroidismul. 

Tratamentul pentru hipertricoza dobândită la copii constă în identificarea și tratarea cauzei. Uneori, terapia laser sau electroepilarea pot fi utilizate pentru a reduce aceasta creștere excesivă a părului.

Tratament hipertricoză

tratament hipertricoza

Tratamentul pentru hipertricoză implică gestionarea simptomelor prin îndepărtarea părului din zona afectată. Nu există niciun remediu cunoscut prin care afecțiunea să poată fi vindecată.

Tehnicile de îndepărtare temporară a părului includ rasul, pensatul, epilatul cu ceară sau produsele depilatoare. Însă acestea sunt folosite ca soluții temporare și trebuie aplicate frecvent, deoarece părul continuă să crească la loc.

Aceste metode folosite în exces pot să provoace cicatrici, dermatită, iritații dureroase sau inconfortabile ale pielii și alte reacții de hipersensibilitate, mai ales dacă nu sunt utilizate produse dermatocosmetice adecvate. 

De asemenea, unele dintre aceste tehnici sunt dificil de folosit în anumite regiuni ale corpului.

Pentru un tratament cu efect pe termen lung, cea mai eficientă metodă este epilarea cu laser. Această metodă distruge foliculii de păr individual folosind lumina laser.

Laserul estefolosit pentru a neutraliza creșterea părului. Procedura poate dura câteva luni și poate fi eficientă pentru orice tip de piele sau fir de păr, de obicei ședințele fiind personalizate. O singură ședință distruge pana la 20% din foliculii din zona tratată, iar părul care crește la loc este mai subțire și mai moale. 

Epilarea definitivă cu dispozitivul PrimeLase Excellence pe care îl folosim la clinica Reinvent Fit reprezintă o modalitate rapidă și sigură pentru rezultate pe termen lung, fiind cel mai puternic dispozitiv de epilare definitivă cu laser a momentului. După trei ședințe, există posibilitatea ca aproximativ 60% din păr să nu mai crească la loc. 

Datorită ședințelor profesionale din clinica noastră, te bucuri de mai multe avantaje ale epilării cu laser, indiferent de zona corpului pe care o preferi.  Pentru unii oameni, tratamentul poate duce chiar la pierderea permanentă a părului, deși trebuie să participe la mai multe ședințe pentru a obține rezultatele mult dorite.

Prevenția hipertricozei

preventie hipertricoza

Există puține metode pentru prevenirea hipertricozei. În ceea ce privește boala congenitală, nu s-au găsit până în prezent metode clare de prevenție. 

Cu toate acestea, unii oameni ar putea să își reducă riscul de a dezvolta anumite tipuri de hipertricoză dobândită prin evitarea anumitor imunosupresoare, steroizilor androgeni și medicamentelor de creștere a părului.

Cum te afectează hipertricoza în societate?

image1 2
Hipertricoza - Cauze si tratament 8

Așa cum spuneam la început, hipertricoza este o afecțiune medicală rară. Cu toate acestea, creșterea excesivă a părului este o problemă care poate afecta atât bărbații, cât și femeile și copiii și poate avea consecințe nefaste asupra vieții. 

Este important să înțelegem diferența dintre părul nedorit și cel excesiv. În cazul multor femei, părul nedorit este cel din zona picioarelor, brațelor, axilelor și inghinală. În cazul bărbaților, părul nedorit este cel din zona axilei sau a pieptului. 

Granița dintre exces de pilozitate și pilozitate normală este dificil de trasat, deoarece criteriile țin de rasă, factori culturali, tradiții sau mode.

În societate, hipertricoza are un impact în primul rând emoțional. Persoanele care prezintă această afecțiune se pot confrunta cu probleme de încredere în sine și anxietate socială. Astfel, trecerea către tulburări mintale precum depresie și anxietate poate fi destul de ușoară.

Un alt impact poate fi dezvoltarea relațiilor interpersonale. Din cauza aspectului neobișnuit al părului, aceste persoane pot fi expuse la priviri și comentarii indiscrete care pot  scădea stima de sine a persoanei în cauză. Acest lucru are ca urmări izolarea socială și dificultățile în formarea legăturilor personale și profesionale. 

Din punct de vedere profesional, există domenii în care aspectul fizic joacă un rol important, iar hipertricoza poate afecta șansele de a obține un loc de muncă sau de a avansa în carieră. 

Cu toate acestea, gestionarea simptomelor care stau la baza hipertricozei este singurul tratament necesar și disponibil, iar la clinica noastră clienții se bazează pe servicii profesionaliste și cu rezultate pe termen lung. 

Așadar, fie că te afli în această situație sau pur și simplu îți dorești să scapi de părul nedorit de pe corp pentru a avea mai multă încredere în tine, echipa noastră de specialiști te așteaptă să îți ofere soluții personalizate și tratament specific pentru tine.