ReInvent Fit Logo

Riduri de Expresie | Ce sunt si cum poti scapa de ele

august 25, 2023
Timp de citire 9 minute

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sesizăm diverse modificări la nivelul organismului. În ceea de privesc modificările de natură estetică, cele mai comune semne de trecere a timpului sunt firele de păr albe, petele hiperpigmentare sau ridurile de expresie. 

Dacă te preocupă ridurile de expresie, citește în continuare acest articol și află cum le poți combate.

Ce sunt ridurile de expresie?

ce sunt ridurile de expresie
Riduri de Expresie | Ce sunt si cum poti scapa de ele 8

Prin riduri de expresie înțelegem acele linii ce apar la nivelul tenului în zona frunții, ochilor sau buzelor. Acestea apar în urma expresiilor faciale pe care le ai în viața de zi cu ei. S-a constatat că un om are sute de expresii faciale de-a lungul unei zile.  

Un ten tânăr revine la forma inițială rapid și mișcările musculare nu au un impact semnificativ asupra calității pielii. Adică, atunci când fața este relaxată ridurile dispar total și pielea este perfect netedă. În timp, pielea își pierde elasticitatea în mod natural, iar acele linii rămân vizibile chiar și într-o stare de relaxare a feței.

Cand apar ridurile de expresie?

cand apar ridurile de expresie
Riduri de Expresie | Ce sunt si cum poti scapa de ele 9

Nu exista o regula în ceea ce privește momentul în care încep sa apară ridurile de expresie întrucât sunt mai multi factori implicați în acest proces printre care moștenirea genetica, stilul de viață și rutina de îngrijire a pielii.

Se consideră ca vârsta de la care începe procesul de formare a ridurilor este de 25 de ani, acestea devenind cu adevărat proeminente peste 40 de ani. Dacă ai moștenit gene bune însă, atunci ai șanse ca ridurile sa devină vizibile mult mai târziu în cazul tău. 

Exista chiar doamne de 60 de ani cu un aspect impecabil al pielii si asta datorită caracteristicilor genetice.

Care sunt cauzele ridurilor de expresie?

cauza ridurilor de expresie
Riduri de Expresie | Ce sunt si cum poti scapa de ele 10

Pe măsură ce anii trec, producția de și colagen începe să scadă. Colagenul este o proteină cu rol în structura pielii și îi conferă acesteia elasticitate ( capacitatea de a reveni la forma inițială după întindere). 

Altfel, o producție slabă de colagen face ca pielea să nu mai revină atât de ușor la formă să netedă, iar ridurile se formează în zonele în care musculatura este  mai activă. Prin urmare, înaintarea în vârstă este în sine un motiv al apariției ridurilor

Mișcările și expresiile faciale sunt și ele o cauza a formării ridurilor de expresie. Principalele mișcări ce duc la apariția ridurilor sunt: râsul, încruntatul, mijitul ochilor sau ridicatul sprâncenelor.

Cel mai mare impact asupra tenului îl are expunerea la soare și în ultimul timp tot mai mulți experți și dermatologi trag semnale de alarmă asupra acestui lucru.  

Radiațiile ultraviolete sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură, numită și photoaging. Razele soarelui descompun fibrele de colagen și duc la producerea de elastină anormală.

Fumatul și substanțele poluante din mediu înconjurător influențează de asemenea sănătatea și aspectul pielii . 

Cum îți afectează fumatul mai exact tenul? 

Prin suprimarea procesului de producere de colagen. În mod similar acționează și poluanții din aer. Cei mai frecvent întâlniți poluanți sunt pulberile, funinginea și dioxidul de azot.

Pulberile sunt un amestec de solide microscopice și lichide ce se găsesc în aerul ce conține de asemenea praf și fum. Funinginea este eliminată de mașini odată cu gazele de eșapament, dar provine și din zonele industriale. Aceeași proveniență o are și dioxidul de azot.

Stilul de viață își pune și el amprenta asupra tenului tău. Aici sunt incluse bineînțeles alimentația sănătoasă, nivelul de activitate fizică și viciile. Dacă vrei să ai un ten tânăr pentru cât mai mult timp, evită următoarele obiceiuri:

  • Dormitul insuficient;
  • Fumatul;
  • Consumul unei cantități insuficiente de apă în timpul zilei;
  • Consumul frecvent sau excesiv de alcool;
  • Sedentarismul.

Tipuri de riduri de expresie

tipuri riduri de expresie
Riduri de Expresie | Ce sunt si cum poti scapa de ele 11

În funcție de zona în care apar, ridurile de expresie pot fi:

Riduri din zona sprâncenelor

Sunt acele linii ce se formează între sprâncene. În funcție de mișcările faciale pe care le ai de-a lungul zilei, acest linii pot fi orizontale sau verticale. 

Sunt unele dintre cele mai problematice linii, deoarece pot oferi un aspect încruntat al feței.

Riduri în jurul buzelor

Mai sunt denumite și riduri ale fumătorilor deoarece poziția buzelor din timpul fumatului favorizează apariția lor. Același efect îl  are și băutul cu paiul dacă faci asta în mod constant. 

Acest tip de riduri se formează în general deasupra buzei superioare, sunt verticale și se pot întinde până în zona nasului. Aceste riduri pot fi mai accentuate în cazul persoanelor care dorm pe o parte sau pe burtă, deoarece fața stă comprimată pe timpul nopții.

Riduri pe frunte

Sunt ridurile care au cele mai mari dimensiuni și sunt cele mai sesizabile, formându-se orizontal la nivelul frunții. Unele doamne apelează la tunsorile cu breton pentru a masca aceste riduri.

Ridurile nasolabiale

Sunt două linii accentuate ce se formează în jurul gurii, pornind de la nas, și se mai numesc și ridurile zâmbetului. Acestea apar în același timp din cauza scăderii nivelului de colagen și a efectului gravitațional.

Cele mai importante ingrediente în lupta contra ridurilor de expresie

image4
Riduri de Expresie | Ce sunt si cum poti scapa de ele 12

Dacă ești pregătită să începi lupta cu ridurile trebuie să știi ce arme să folosești. Te poți ajuta atât de ingrediente și produse naturale cât și de cele de sinteză. 

Când achiziționezi o cremă sau un serum, cel mai simplu este să te orientezi în funcție de ingredientul principal pe care dorești să îl aplici pe față.

Acidul Hialuronic 

Stimulează producția de colagen, hidratează în profunzime, crește rezistența și elasticitatea pielii. Poate fi încorporat în creme sau serumuri și se absoarbe foarte rapid în piele. După o perioadă de utilizare constantă, tenul devine mai hidratat, liniile fine se diminuează și pielea capătă un aspect mai ferm.

Colagenul 

Previne apariția ridurilor și oferă fermitate. Se poate aplica direct pe față în diverse produse cosmetice, dar poate fi furnizat organismului și  prin alimentație sau suplimente alimentare.

Acizii grași omega 3 

Au devenit foarte populari datorită efectelor benefice pe care le au asupra sănătății organismului și a pielii. Se găsesc în alimentele grase, cum ar fi peștele, avocado, nuci, măsline  și multe altele. 

Există și aici varianta administrării de suplimente alimentare, dar ai grijă să alegi un produs de calitate.

Retinolul

Este vedeta momentului și este intens promovat în mediul online. Este un derivat al vitaminei A și susține regenerarea celulară, previne apariția ridurilor, a petelor pigmentare și ușurează pătrunderea celorlalte produse de îngrijire în piele.

Tratamente eficiente împotriva ridurilor de expresie

Pe lângă îngrijirea zilnică de acasă, pentru a avea un ten lipsit de riduri, poți apela la tratamente faciale de specialitate. 

Acestea sunt realizate de către personal avizat cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație. Spre exemplu, un tratament pentru riduri de expresie eficient este cel de rejuvenare faciala

Prin intermediul acestui tratament liniile fine sunt reduse cu până la 90%, iar pielea devine cu până la 80% mai fermă. Este indicat persoanelor ce își doresc un ten mai tânăr, mai ferm și fără riduri de expresie.

rejuvenare faciala
Riduri de Expresie | Ce sunt si cum poti scapa de ele 13

Prevenirea ridurilor de expresie: sfaturi și trucuri

prevenire riduri de expresie
Riduri de Expresie | Ce sunt si cum poti scapa de ele 14

Pe lângă tratamentele de rejuvenare facială, îți poți ajuta pielea apelând la anumite trucuri. Nu trebuie să uiți că tratamentele pot fi mult mai eficiente iar rezultatele se pot păstra pe termen lung atunci când și tu ai grijă de pielea ta acasă. 

De aceea, ți-am pregătit o listă trucuri și sfaturi pentru îngrijirea pielii acasă.

Curățarea zilnică a feței

O curățare corectă și completă se face de două ori pe zi, cu produse cosmetice potrivite tipului tău de ten. Folosește apă călcâie, nu fierbinte, deoarece apa la o temperatură foarte ridicată îți va usca pielea și va duce la apariția ridurilor. Când îți ștergi fața folosește un prosop cât mai moale și nu aplica presiune. 

Este recomandat să îți usuci fața prin tapotare cu un prosop destinat doar uscării feței.

Asigură o hidratare optimă pielii tale, zilnic

Poți face asta foarte simplu, prin aplicarea unei loțiuni sau creme hidratante. Dacă ai tenul uscat, ți se potrivesc mai degrabă cremele mai grase, iar dacă ai tenul gras, alege o formulă ușoară, care să se absoarbă cât mai rapid. 

Acest pas trebuie urmat de asemenea de două ori pe zi, după etapa de curățare sau poți cere recomandări de la specialiști imediat după tratamentul de rejuvenare. 

Folosește un exfoliant de 1-2 ori pe săptămână

Exfolierea ajută la reînnoirea pielii prin îndepărtarea stratului de celule moarte de la suprafața acesteia. În acest mod noile celule vor rămâne la suprafața și vei avea un ten luminos și radiant.

Prepară-ți propriile măști la tine acasă

Acum există și multe soluții home made de care te poți folosi. Tot ce trebuie să faci este să știi cărei probleme i te adresezi și care este ingredientul principal ce tratează acea problema. Te poți inspira din lista de mai jos:

  • Avocado: conține vitaminele B5, B6, K, C, E și A și are rol intens hidratant
  • Castravete: conține antioxidanți, vitaminele A, B1, C Biotină și potasiu și are efect antiinflamator
  • Turmeric: bogat în antioxidanți și are rol anti-aging și antiinflamator
  • Iaurt: conține vitaminele B12, B5, B2, calciu, acid lactic, zic și alfa hidroxi acizi

Însă nu uita ca întotdeauna să ceri sfatul unui specialist înainte de a folosi anumite produse care nu sunt testate. 

La clinicile noastre îți oferim nu doar tratamente pentru ca tu să fii mai frumoasă și mai încrezătoare ci și sfaturi și recomandări pe care le poți urma pentru a alege produsele potrivite tipului tău de ten. Te așteptăm cu o echipă de profesioniști și experți în domeniu care îți vor oferi sfaturi personalizate și tratamentele perfecte pentru problemele cu care te confrunți. 

Află mai multe despre tratamentele faciale din Clinicile noastre de aici și fă-ți o programare pentru a discuta mai multe și a găsi soluția optimă pentru tine, împreună. 

Așadar acum că știi cum poți avea parte de un ten mai frumos și fără riduri te poți folosi de toate aceste sfaturi și metode pentru a te bucura de perfecțiunea chipului tău pe termen lung.