ReInvent Fit Logo

Riduri pe frunte | Ce sunt si cum poti scapa de ele

august 10, 2023
Timp de citire 11 minute

Riduri pe Frunte | Ce sunt si cum poti scapa de ele

În călătoria noastră fascinantă prin timp, fiecare frunte devine asemenea unui cer al minții, purtând amintiri, experiențe și emoții. Cu toate acestea, cum trec anii, cerul nostru interior se reflectă și în cerul exterior, dând naștere unor semne ale timpului - ridurile de pe frunte.

Nu-i așa că ar fi minunat să navigăm prin această călătorie a vieții cu un zâmbet fermecător, un chip mereu tânăr și o privire încrezătoare, indiferent de experiențele prin care trecem și anii care ne stau în față?

Ridurile de pe frunte sunt cele mai vizibile semne ale procesului natural de îmbătrânire. Acestea pot deveni adesea o sursă de preocupare pentru mulți dintre noi, făcându-ne să căutăm soluții eficiente pentru a le atenua și a le preveni.

Însă, înainte de a ne aventura în universul remediilor și tratamentelor, să înțelegem mai bine ce sunt ridurile pe frunte, care sunt cauzele lor și ce putem să facem înainte ca acestea să se adâncească mai mult.

Ce sunt ridurile de pe frunte?

jDGlHk2U5JBXXtRl

Sursă foto: womenhealth.com

Atunci când ridici din sprâncene, te concentrezi, te încrunți sau îți miști față în orice fel, mușchii de la nivelul frunții se contractă. După ani la rândul în care îți exprimi sentimentele și emoțiile, dar și din cauza factorilor de mediu și stilului de viață, se vor forma linii și riduri pe frunte.

Așadar, pe măsură ce îmbătrânim și pielea noastră își pierde elasticitatea, apar ridurile de pe frunte, niște linii orizontale de-a lungul frunții.

Care sunt cauzele ridurilor de pe frunte?

ait0xbVFyy b0Sbvul XvDsxJrW0h6gKMChTzQ0Uhr

Sursă foto: vieaesthetics.com

Ca să putem găsi soluții împotriva ridurilor de pe frunte, trebuie să cunoaștem care sunt cauzele apariției acestora pentru că dacă le cunoaștem putem amâna apariția acestora.

Ridurile frunții sunt consecința mai multor factori, atât interni (biologici), cât și externi (care țin de mediul înconjurător și stilul de viață), cum ar fi:

 • Înaintarea în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim pielea noastră nu mai produce colagen și elastină, își pierde fermitate și lasă loc formării liniilor și cutelor.
 • Expunerea la soare. Razele ultraviolete accelerează procesul de îmbătrânire, prin descompunerea țesutului conjunctiv al pielii ( fibrele de elastină și colagen). Fără țesutul de susținere aceasta îți pierde elasticitatea, se lasă și se ridează.
 • Fumatul. Cu siguranță știai că fumatul dăunează sănătății, dar poate nu știai că acesta afectează în mod semnificativ pielea. Pe de-o parte îngustează vasele de sânge, reducând cantitatea de oxigen și nutrienți care ajung la piele, iar pe de altă parte scade capacitatea organismului de a produce noi celule ale pielii, lăsându-l vulnerabil la acțiunea radicalilor liberi. În plus, determină celulele existente să îmbătrânească prematur, astfel favorizează apariția mai rapidă a ridurilor pe frunte și nu numai.
 • Expresiile faciale repetate. Mișcările și expresiile feței, indiferent care ar fi ele utilizează mușchi faciali pentru a se produce, formându-se astfel un șanț pe suprafața pielii. O dată cu trecere timpului, pielea își pierde flexibilitatea, nu mai este capabilă să se ridice la loc și să șteargă șanțul respectiv. Astfel, aceste șanțuri ajung să devină riduri permanente pe fruntea ta.
 • Stresul. Pe lângă faptul că atunci când suntem stresați stăm încruntați, organismul nostru produce un hormon, numit cortizol, care descompune fibrele de colagen și elastină, pielea își pierde volumul și elasticitatea și astfel apar riduri.
 • Genetica. Anumite caracteristici genetice pot face ca unele persoane să dezvolte riduri mai devreme decât altele,  de exemplu unii oameni se nasc cu pielea subțire care se ridează ușor. Dacă membrii familiei tale au riduri proeminente la nivelul frunții, cel mai probabil și tu le vei dezvolta.
 • Consumul de alcool. Alcoolul în exces ajunge să deshidrateze pielea și să îngusteze vasele de sânge, astfel pielea nu mai este bine oxigenată și capătă un aspect uscat și îmbătrânit.
 • Lipsa de somn. Atunci când nu dormim cum trebuie, organismul resimte oboseala ca pe un factor stresor, producând hormonul stresului (cortizolul) care descompune fibrele de elastină și colagen ale pielii. În plus, atunci când nu dormim suficient mușchii feței sunt slăbiți, iar acest lucru duce la apariția ridurilor fine la nivelul frunții, ochilor și gurii.
 • Deshidratarea. Pielea de pe frunte este subțire, nu are grăsime care să o protejeze, de aceea atunci când nu primește suficientă apă devine uscată, crăpată și se ridează mai repede.
 • Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice. Privirea constantă în jos la ecranele dispozitivelor electronice poate duce la formarea "ridurilor tech" (liniile și cutele care apar de la mișcarea repetată a gâtului și a frunții). În cazul în care aveai nevoie de un imbold suplimentar pentru a reduce timpul pe care îl petreci folosind telefonul, laptopul sau televizorul, apariția ridurilor la nivelul frunții este motivul pe care îl căutai!

Pe lângă cauzele menționate mai sus, există anumite boli sau condiții medicale care pot cauza sau accelera apariția ridurilor frunții:

 • Boli de piele:. Anumite boli de piele, cum ar fi dermatita atopică (eczemă) sau psoriazisul, pot afecta structura și sănătatea pielii, ducând la formarea de riduri.
 • Boli sistemice care afectează colagenul. Boli precum sclerodermia sau lupusul eritematos sistemic pot afecta producția de colagen, o proteină esențială pentru sănătatea și elasticitatea pielii. Astfel, pielea îmbătrânește prematur și apar ridurile.
 • Sindromul Cushing. Acesta este o afecțiune hormonală caracterizată prin niveluri prea mari de cortizol în corp. Printre alte simptome, poate duce la modificări ale pielii, inclusiv la formarea de riduri pe frunte și în alte zone.
 • Boli neurologice. Anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Parkinson, pot afecta controlul mușchilor faciali, fapt ce conduce la formarea ridurilor la nivelul feței.
 • Boli endocrine. Anumite afecțiuni ale glandelor endocrine, cum ar fi hipotiroidismul (un nivel scăzut de hormoni tiroidieni în organism), pot afecta sănătatea pielii și pot cauza apariția de riduri.
 • Malnutriția. Lipsa aportului alimentar al unor nutrienți esențiali poate duce la deshidratare, scăderea elasticității pielii și formarea de riduri.

Tipuri de riduri pe frunte

1Bm98XioYcAXMO7Pms jNeTPGvzBCTlGskdPlGv84C3uCHO1jR2gwy0Cey 8PJDgHkOD2b3MvFIDFbFtl9HWkSKWDqqwu2Xmyjq1wRktkZ5emkIvrOVsry1L87TpsR9GaDKNQYkR7CFkhO2P lhECfc

Sursă foto: Shutterstock

Ai stat vreodată să-ți analizezi ridurile de pe frunte? Dacă da, înseamnă că le vei regăsi în categoriile de mai jos, dacă nu, cu siguranță le vei analiza acum. Așadar, tipurile de riduri pe frunte sunt următoarele:

 • Riduri dinamice - Le poți observa, în special, atunci când ai o expresie facială, cum ar fi surprinderea sau concentrarea. Ele apar ca urmare a mișcărilor faciale repetate, inițial sunt ”linii de expresie”, dar cu timpul devin permanente.
 • Riduri statice -  Pe acestea le poți observa chiar și atunci când fața ta este relaxată și nu faci nicio mișcare. Se formează în timp, pe măsură ce scade producția de colagen și elastină de la nivelul pielii.
 • Riduri fine - Apar ca niște linii fine, greu sesizabile ca urmare a expunerii la factorii de mediu.
 • Riduri profunde -  Apar ca niște șanțuri adânci, proeminente ca urmare a expresiilor faciale repetate și înaintării în vârstă.

Cele mai importante ingrediente in lupta contra ridurilor de pe frunte

Sursă foto: Emedihealth

Mai devreme sau mai târziu, toți începem lupta împotriva ridurilor de pe frunte. Și aici există diverse metode și tratamente spre care ne putem orienta.

Însă dacă ne referim la cele mai importante ingrediente care ne pot ajuta la prevenirea și estomparea ridurilor de pe frunte, acestea sunt:

 • Retinolul.  Este o formă de vitamina A care ajută la stimularea producției de colagen, care menține pielea fermă și elastică. Retinolul poate reduce apariția celor existente și poate preveni formarea de riduri noi la nivelul frunții.
 • Bakuchiolul. Este un compus natural ce se extrage din semințele și frunzele unei plante, fiind considerat o alternativă naturală la retinol. Spre deosebire de retinol, acesta este mai blând cu pielea și poate fi folosit pe pielea sensibilă fără să-ți fie teamă că te-ai putea irita. Are structură chimică diferită față de retinol, dar proprietăți similare: reduce ridurile, crește elasticitatea pielii, în plus are efecte antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii.
 • Acidul hialuronic. Este unul dintre cele mai cunoscute și râvnite ingrediente de pe piața de îngrijire a pielii datorită capacității sale de a reține de 1000 de ori greutatea sa în apă. Astfel, minimizează aspectul liniilor fine și al ridurilor de pe frunte și ajută la umplerea temporară a acestora.
 • Vitamina C. Un puternic antioxidant care stimulează producția de colagen și protejează pielea de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
 • Peptidele.  Sunt mici fragmente de proteine care ajută la stimularea producției de colagen. Unele dintre acestea pot exercita un efect de relaxare la nivelul mușchilor, ajutând, astfel la reducerea apariției ridurilor dinamice de pe frunte.
 • Niacinamida. Este o formă de vitamina B3, cu multe beneficii pentru piele, inclusiv îmbunătățirea elasticității pielii, reducerea roșeții și a petelor pigmentare, și creșterea hidratării pielii.
 • Coenzima Q10. Este un antioxidant care ajută la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și la reducerea apariției ridurilor fine.

Introdu în rutina ta zilnică produse care să conțină aceste ingrediente, iar lupta este pe jumătate câștigată! Bineînțeles că aceste ingrediente trebuie folosite preventiv sau pe termen lung pentru a te bucura de rezultate vizibile.

Dacă însă îți dorești rezultate mai rapide și mai sigure există și anumite tratamente moderne la care poți apela.

Tratamente eficiente impotriva ridurilor de pe frunte

Dacă vrei să încerci tratamente eficiente,  în afara produselor cosmetice de tipul cremelor și serumurilor există o mulțime de  tratamente eficiente împotriva ridurilor de pe frunte, trebuie doar să îl găsești pe cel potrivit pentru tine și tenul tău.

Iată variantele din care poți alege:

Injectări cu botox

Botoxul este o metodă sigură și extrem de comună pentru eliminarea ridurilor frunții. Se injectează toxină botulinică în mușchii de la nivelul frunții, astfel, aceștia sunt împiedicați să se contracte și, prin urmare, previne apariția ridurilor. Rezultatele botoxului durează de obicei 3-4 luni.

Fillere dermice

Cu ajutorul fillerelor dermice injectabile se corectează volumul pierdut și se reduce aspectul ridurilor frunții. Unele îți umplu ridurile cu o substanță naturală asemănătoare gelului, în timp ce altele acționează prin creșterea producției de colagen la nivelul pielii. În funcție de tipul fillerului, rezultatele durează de la 6 luni la câțiva ani.

Peeling-uri chimice

Pentru a încuraja formarea unui strat nou de piele și creșterea producției de colagen se utilizează peelinguri chimice care exfoliază profund straturile superficiale ale pielii. Vei avea o piele cu textură uniformă și riduri mai puțin vizibile. Rezultatele unui peeling chimic profund pot dura ani de zile cu o întreținere adecvată.

Refacerea pielii cu laser

Cu ajutorul căldurii se deteriorează celule pielii, iar acest lucru va stimula producția de colagen nou odată cu vindecarea. Zonele tratate par mai strânse și mai netede, ceea ce scade aspectul ridurilor de la nivelul frunții. Rezultatele de refacere a pielii cu laser durează 1 an sau mai mult.

Microneedling-ul

Se produc mici înțepături la nivelul stratului superficial al pielii, ce au ca rezultat, pe termen scurt, provocarea inflamației, iar pe termen lung stimularea producției de colagen și eliminarea ridurilor frunții. Rezultatele microneedlingului durează 4-6 săptămâni.

Rejuvenare facială

Rejuvenarea facială cu tehnologia Venus 4D Diamond Polar™ ajută la creșterea în mod natural a fibrelor de colagen și elastină din piele prin producerea de căldură sub suprafața pielii folosind radiofrecvență multipolară, câmpuri electromagnetice și un tip de vacuum.

La Clinicile ReInvent FIT din București îți punem  la dispoziție acest tratament revoluționar pentru ridurile frunții.  Ce trebuie să știi este că procedura este non-invazivă, nedureroasă iar  ridurile fine se estompează cu 90% după doar câteva ședințe.

Pentru ca eliminarea ridurilor frunții să aibă cel mai bun rezultat, acestea trebuie tratate cât mai devreme posibil, când sunt încă riduri dinamice.

Tratamentul precoce previne transformarea liniilor fine în unele profunde, dar nu-ți face griji chiar și liniile adânci ale frunții pot fi corectate cu tratamentul adecvat!

Te așteptăm la Clinicile ReInvent FIT din București unde poți beneficia de consultanță specializată a experților și ajutor pentru eliminarea ridurilor de pe frunte printr-un tratament personalizat în funcție de tipul tău de piele și de ridurile tale.

Prevenirea ridurilor de pe frunte: sfaturi si trucuri

ok9YSIfvuGrp3Pt8ITdBFAWqPUvv7DYzlQAA fQ0qLE3EsxlhxjXohH2ymkrWMvVIY0zPQ2asu569 5hJCz5M51Bd3ZlQH04k8D ShA9XhKDDoROjuA6wEQdO1fXAlFw8lekclP

Sursă foto: iluminateskinclinics.com

Mai devreme sau mai târziu, cu toții ne vom confrunta cu apariția ridurilor pe frunte și nu putem evita acest lucru.

Însă ce putem face este să încetinim sau minimizăm procesul urmând câteva sfaturi simple:

 • Evită să stai în soare, iar dacă totuși te expui folosește o protecție solară cu SPF mare, cu spectru larg, care protejează atât împotriva luminii UVA, cât și a celor UVB;
 • Renunță la fumat;
 • Încearcă să ai o dietă echilibrată, mănâncă multe alimente bogate în vitamina C și Omega-3, fructe și legume proaspete;
 • Hidratează-te bine, bea multă apă pe parcursul zilei evitând alcoolul și cofeina;
 • Dezvoltă-ți musculatura facială. Poți încerca zilnic următoarele exerciții:

- Puneți palma pe frunte cu degetul mare în sus

- Mențineți presiunea între mână și frunte

- Fă-ți ochii mari fără să ridici sprâncenele

- Mută-ți globii oculari doar în stânga sus și apoi în dreapta sus de 5-10 ori

- Mișcă-ți globii oculari în sus și în jos de 5-10 ori fără a-ți mișca sprâncenele

 • Evită să faci mișcări repetitive, nu te încrunta, nu miji ochii, nu ridica din sprâncene și limitează timpul petrecut în fața ecranelor;
 • Odihnește-te suficient;
 • Masează-ți fruntea:
 • Poți încerca acasă, seara înainte de culcare acest truc:
 • Plasează cu cele două degete arătătoare în centrul frunții și apasă ușor
 • Menține presiunea între mâini și frunte în timp ce îți duci încet pumnul spre tâmple, într-o mișcare de netezire spre exterior.
 • Repetă de 5-10 ori.

Dacă aceste lucruri ți se par prea complicate sau pur și simplu nu ai timp și vrei rezultate mai rapide, te așteptăm la clinicile ReInvent FIT din București pentru un tratament de rejuvenare facială sau un masaj facial relaxant oferit de echipa noastră specializată.

Programează-te la clinicile ReInvent FIT din București și începe procesul de estompare și minimizare a ridurilor de pe frunte! Cu ajutorul specialiștilor noștri te vei simți din nou bine în pielea ta!