ReInvent Fit Logo

Riduri in jurul gurii | Ce sunt si cum poti scapa de ele

august 25, 2023
Timp de citire 12 minute

În ultima vreme ai observat că ridurile din jurul gurii au devenit vizibile? Ți se pare că pielea ta și-a pierdut fermitatea, iar ridurile sunt tot mai accentuate? 

Din păcate, mai devreme sau mai târziu cu toții dezvoltăm riduri, însă acum există o mulțime de metode și tratamente care ne pot scăpa de ridurile din jurul gurii. Citește în continuare și află totul despre acest subiect!

Ce sunt ridurile din jurul gurii?

riduri in jrul gurii
Riduri in jurul gurii | Ce sunt si cum poti scapa de ele 7

Liniile care se extind de pe ambele părți ale nasului până la colțurile gurii se numesc pliuri nazolabiale. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, pielea pierde colagen, elastina și glicozaminoglicani (GAG), aceste pliuri se accentuează și astfel apar ridurile din jurul gurii. 

La acest nivel, pielea este foarte subțire și se ridează mai repede decât pielea mai groasă. Din acest motiv, ridurile în jurul gurii sunt primele care apar, fiind favorizate totodată și de stilul de viață sau anumite obiceiuri.

Care sunt cauzele ridurilor din jurul gurii?

ce sunt ridurile in jurul gurii
Riduri in jurul gurii | Ce sunt si cum poti scapa de ele 8

Pentru a reuși să previi ridurile, este important să cunoști cauzele de apariție ale acestora. Există factori intrinseci și extrinseci care duc la apariția ridurilor în jurul gurii. Cauzele intrinseci includ o scădere treptată a producției de colagen și a altor proteine ​​ale pielii, cu alte cuvinte procesul natural de îmbătrânire a pielii. 

Te-ai gândit vreodată că poate exista o legătură între igiena orală și apariția ridurilor din jurul gurii? 

Explicația este simplă. 

Gingiile, dinții și osul maxilarului oferă sprijin pielii din jurul gurii. Când aceste structuri se pierd prin îmbătrânire sau boală, buzele și obrajii se prăbușesc, iar pielea nu mai are sprijin, practic nu mai stă întinsă și se ridează. 

Așadar, afecțiunile dinților și gingiilor pot reprezenta cauze de accentuare a ridurilor bucale.

Deși în mod normal apariția ridurilor este normală pe măsură ce înaintăm în vârstă,  aceasta poate constitui un semn al altor boli sau afecțiuni și poate necesita mai multe investigații.  

Iată câteva boli sau condiții în care apar riduri în jurul gurii:

 • Lichen plan oral - o afecțiune inflamatorie cronică care afectează mucoasa gurii și poate cauza apariția de linii sau riduri albicioase sau roșiatice în jurul buzelor.
 • Vitiligo - o boală a pielii caracterizată prin distrugerea celulelor care secretă melanină (pigmentul responsabil pentru culoarea pielii) în anumite zone. În jurul buzelor, pot apărea zone albe, nepigmentate care pot crea aspectul de riduri sau linii fine.
 • Lupus eritematos sistemic - o boală autoimună care poate afecta pielea și poate duce la apariția ridurilor în jurul gurii, de obicei în contextul unei iritații în formă de fluture pe obraji. 
 • Sclerodermia - o afecțiune autoimună caracterizată prin durere, înțepături și îngroșarea pielii. În unele cazuri, poate duce la apariția ridurilor în jurul gurii și pe față.
 • Boala de reflux gastroesofagian - acidul gastric care revine în gură și pe buze poate irita pielea și poate conduce la apariția ridurilor.
 • Sindromul buzelor uscate - o lipsă cronică de hidratare a buzelor poate duce la apariția unor riduri fine sau crăpături în jurul gurii.
 • Sarcoidoza - o boală inflamatorie care poate afecta pielea și poate cauza apariția unor leziuni, riduri sau pete în jurul gurii.

Între timp, cauzele extrinseci ale acestor riduri se referă, în general, la stilul de viață și alte influențe externe, inclusiv:

 • Prea multă expunere la soare sau radiații UV, determinând descompunerea colagenului și elastinei din piele;
 • Deshidratare frecventă;
 • Stresul cronic;
 • Deficiențe nutriționale pe termen lung;
 • Genetica;
 • Fumatul care scade oxigenul și fluxul de sânge către piele;
 • Expresii faciale intense, repetitive.

Tipuri de riduri din jurul gurii

tipuri riduri jurul gurii
Riduri in jurul gurii | Ce sunt si cum poti scapa de ele 9

Deși per ansamblu par a fi la fel, de fapt ridurile din jurul gurii sunt de mai multe feluri:

 • Liniile nazolabiale (liniile de zâmbet)

Sunt liniile verticale care pornesc din părțile laterale ale nasului și se desfășoară în jurul gurii, ajungând uneori până la bărbie. Liniile de zâmbet apar, de obicei, sub două forme: liniile paranteză și pliul nazolabial.

Linia parantezelor este pliul dintre buza superioară și obraz, în timp ce pliul nazolabial este țesutul care atârnă peste această cută. 

Zâmbetul sau alte expresii faciale care implică mușchii bucali determină formarea acestor linii.

 • Liniile buzelor (linii de ruj)

Sunt riduri verticale care apar pe buze și se extind de la buza superioară până la vârful nasului. Cele găsite pe buze apar ca o serie de cute verticale fine, care se extind adesea de la o parte la cealaltă a gurii. 

Sunt numite și linii de ruj pentru că rujul tinde să se așeze în aceste linii, făcându-le să pară mai închise și mai adânci decât sunt de fapt. Liniile de deasupra buzei sunt de asemenea verticale și se extind în sus spre nas. Ele sunt de obicei mai adânci și mai pronunțate decât liniile de pe buze.

Spre deosebire de liniile de zâmbet, dezvoltarea liniilor buzelor la o vârstă mai fragedă nu este obișnuită. Ele apar de obicei în jurul vârstei de 40 de ani. Începând cu vârsta de 30 de ani, producția de colagen scade cu 1% pe an, iar pielea devine mai subțire și mai puțin elastică, astfel că buzele nu mai sunt la fel de pline și netede ca în tinerețe. 

Persoanele care dezvoltă riduri ale buzelor la 20-30 de ani, de obicei sunt fumători, de aici denumirea de liniile fumătorului. Fumatul produce în organism substanțe chimice care contribuie la îmbătrânirea prematură. 

În plus, mișcarea repetitivă de „tragere” din țigară expune pielea subțire și delicată la o mișcare constantă pe tot parcursul zilei. Această mișcare repetitivă slăbește pielea și este motivul pentru care apar ridurile. 

 • Liniile de marionetă

Sunt ridurile adânci care apar de la colțurile exterioare ale buzelor până la colțurile exterioare ale bărbiei. Sunt cele mai neplăcute deoarece te pot face să arăți supărat, nervos sau disprețuitor chiar dacă fața ta este de fapt relaxată sau nu exprimă vreo emoție anume. Denumirea lor vine de la marioneta cu coarde, aceasta are o falcă despicată, în zona unde apar ridurile, astfel încât, gura se închide și deschide cu ușurință, făcând să pară că vorbește. 

Liniile de marionetă apar, de obicei,  la persoanele peste 40 de ani, dar pot apărea și de la 20 sau 30 de ani, în funcție de predispoziția genetică. Dacă părinții tăi și rudele apropiate au fost înzestrați cu linii de marionetă profunde, șansele nu sunt în favoarea ta, posibil să apară și la tine la o vârstă fragedă.

Lăsând la o parte factorii ereditari, gravitația este principalul vinovat din spatele liniilor de marionetă. De-a lungul anilor, gravitația își exercită controlul asupra fețelor noastre. Pielea cândva netedă elastică și puternică, slăbește și nu mai poate lupta împotriva gravitației, de aceea se strânge spre bărbie, formând riduri adânci pe ambele părți. 

Un alt factor care contribuie la formarea liniilor de marionetă este pierderea volumului care apare odată cu vârsta. Țesuturile moi, grăsimile, proteinele structurale cu timpul se descompun și apare acest efect de lăsare la nivelul gurii.

Cele mai importante ingrediente în lupta contra ridurilor din jurul gurii

anti riduri in jurul gurii
Riduri in jurul gurii | Ce sunt si cum poti scapa de ele 10

Ridurile pot fi un factor de stres, mai ales pentru femei, care de la vârste fragede acordă o atenție deosebită îngrijirii tenului. 

Vestea bună este că apariția ridurilor poate fi întârziată cu ajutorul mai multor ingrediente și tratamente cu aceste ingrediente.

Cele mai importante ingrediente în lupta contra ridurilor din jurul gurii sunt: 

 • Retinoizii 

Sunt derivați de vitamina A care au capacitatea de a stimula producția de colagen și de a accelera regenerarea celulară. Aceștia sunt foarte eficienți în combaterea ridurilor din jurul gurii, redând aspectul elastic al pieli. 

Cu produse dovedite clinic, ar trebui să începi să observi o reducere a ridurilor faciale în aproximativ două săptămâni. 

 • Acidul hialuronic

Este un compus hidratant pe care îl avem în piele în mod natural, dar a cărei producție scade pe măsură ce îmbătrânim, astfel pielea noastră devine mai uscată, cu linii fine mai vizibile. 

Acidul hialuronic poate fi furnizat pielii prin produse topice și materiale de umplere dermică, ale căror efecte pot dura până la un an și jumătate.

 • Vitamina C

Este un antioxidant puternic care ajută la protejarea pielii de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Aceasta stimulează producția de colagen și iluminează tenul.

 • Peptidele

Sunt niște molecule formate din lanțuri scurte de aminoacizi care pot avea rolul specifice în organism sau pot ajuta la sinteza proteinelor. La nivelul pielii, peptidele sunt compuși intermediari în sinteza colagenului și elastinei, contribuind astfel la întinerirea pielii și reducerea ridurilor și liniilor fine.  

În plus, intervin în stimularea circulației sangvine și reducerea inflamației ajutând la îmbunătățirea aspectului pielii.

 • Acidul glicolic

Face parte din familia alfa-hidroxiacizi (AHA) și este un ingredient comun în exfolianții chimici. AHA sunt acizi naturali care provin din plante, fiind molecule minuscule sunt foarte ușor de absorbit de piele . 

Din acest motiv, acidul glicolic este ideal pentru exfoliere,  netezirea liniilor fine, îmbunătățirea texturii pielii și prevenirea îmbătrânirii. 

 • Coenzima Q10 

Este un antioxidant care protejează pielea de stresul oxidativ și intervine în metabolismul energetic celular contribuind la sănătatea și longevitatea pielii.

Tratamente eficiente impotriva ridurilor din jurul gurii

tratament riduri gura
Riduri in jurul gurii | Ce sunt si cum poti scapa de ele 11

Industria cosmetică este într-o continuă evoluție, în zilele noastre fiind disponibile pe piață o mulțime de tratamente și remedii pentru ridurile din jurul gurii, de la cele mai simple, la cele mai complexe. 

Discută cu un specialist și optează pentru varianta care se potrivește cel mai bine situației tale, în funcție de nevoile și particularitățile tenului tău. 

Iată care sunt cele mai eficiente tratamente împotriva ridurilor din jurul gurii:

 • Creme și seruri antirid

Cremele și serurile antirid sunt produse cosmetice speciale care conțin ingrediente active, cum ar fi acidul hialuronic, retinolul și antioxidanții. Sunt cele mai la îndemână remedii, aplicate în mod regulat pot ajuta la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea elasticității pielii. 

 • Injectări cu acid hialuronic sau botox

Reprezintă un alt tratament comun pentru a scăpa de ridurile din jurul gurii. Aceste injecții sunt proceduri minim invazive și pot fi realizate la un cabinet medical sau într-o clinică specializată. 

Acidul hialuronic poate umple ridurile și ariile cu probleme, astfel încât pielea să arate mai netedă, în timp ce botoxul relaxează mușchii, netezind astfel pielea și prevenind accentuarea ridurilor.

 • Tratamente cu laser sau cu lumină intens pulsată (IPL)

Aceste tratamente pot stimula producerea de colagen în piele, reducând aspectul ridurilor. Ele funcționează prin încălzirea stratului superficial al pielii, ducând la regenerarea țesuturilor.

 • Peeling chimic

Menite să îmbunătățească aspectul pielii, peelingurile chimice sunt o tehnică de refacere a pielii folosită pentru a îndepărta straturile deteriorate. Ți se va aplica o soluție pe față pentru o exfoliere ușoară, moderată sau profundă în funcție de severitate ridurilor.

După ce exfolierea este completă, soluția și pielea exfoliata vor fi înde. Procesul de exfoliere încurajează refacerea celulară, rezultând o piele mai tânără și mai fină, care la rândul său ajută la netezirea liniilor fine din jurul gurii.

 • Microneedling

Cunoscut și sub denumirea de terapie de inducție a colagenului, este o tehnică folosită pentru a trata ridurile foarte fine, cicatricile, porii dilatați și ajută la redobândirea pielii netede și sănătoase. În timpul acestei proceduri, pielea ta va fi perforată în mod repetat cu multe ace mici. 

Prin intermediul acestui proces se stimulează producția de colagen și elastină, reducându-se astfel ridurile fine.

 • Dermabraziune

Este procedură care ajută la estomparea ridurilor fine. Se îndepărtează stratul superior de celule moarte, iar pielea este mai receptivă la substanțele din produsele cosmetice. Procedura trebuie executată de specialiști deoarece o tehnică prea agresivă poate răni pielea și poate predispune la pigmentări ale pielii.

 • Plasma bogata in trombocite (PRP)

Terapia cu plasmă bogată în trombocite este similară cu tratamentul cu botox și constă într-o serie de injecții care pot întineri pielea. Funcționează prin procesarea trombocitelor din sângele tău într-o centrifugă și apoi injectându-le în zonele cu probleme. 

Inițial, acest tratament a fost creat pentru a accelera procesul de vindecare a tendoanelor, ligamentelor, mușchilor, etc., dar și-a dovedit utilitatea și în reducerea ridurilor. 

 • Radiofrecvență facială 

 Este un tratament non-invaziv care utilizează tehnologia undelor radio pentru a strânge pielea lăsată și a inversa efectele îmbătrânirii. Prin intermediul undelor radio se trimite căldură în straturile mai profunde ale pielii cu scopul de a stimula mecanismul de vindecare al corpului. 

Acest lucru duce la formarea de colagen nou ca răspuns inflamator la vătămare, iar pielea își recapătă tonusul și fermitatea. 

 • Rejuvenare facială

La clinicile Re:invent FIT din București este disponibil un tratament revoluționar creat special pentru reducerea ridurilor fine din jurul gurii și pentrru un asepct mai tânăr al tenului tău. 

Rejuvenarea facială cu aparatul de ultimă generație Venus 4D Diamond Polar™ ajută pielea să întinerească și să se tonifieze după doar câteva ședințe, iar tu nu trebuie să îți faci griji în privința durerii pentru că procedura este non-invazivă și nedureroasă. Contactează-ne sau hai la Clinicile noastre și află mai multe despre această procedură ce îți poate aduce rezultate remarcabile și vizibile în lupta cu ridurile!

 • Masajul facial

Masajul facial poate fi, nu doar un tratament benefic pentru riduri dar și pentru relaxarea și înfrumusețarea tenului tău, în general. Acesta încurajează circulația sângelui, decontrată muschii care favorizează apariția ridurilor și restabilește tonusul muscular și forma feței. 

Poate nu știai, dar nu ești singură în lupta antiîmbătrânire, toate aceste remedii sunt eficiente împotriva ridurilor din jurul gurii, trebuie doar să îl găsești pe cel mai potrivit pentru tine și pielea ta!

Prevenirea ridurilor din jurul gurii: sfaturi si trucuri

prevenire riduri gura
Riduri in jurul gurii | Ce sunt si cum poti scapa de ele 12

Suntem cu toții conștienți că îmbătrânirea este un proces normal, care nu poate fi împiedicat, însă poate fi încetinit! Ține cont de aceste sfaturi și trucuri care te pot ajuta să previi  ridurilor din jurul gurii și, astfel, ”să îți păcălești” vârsta!

 •  Cu cât începi mai devreme o rutină de îngrijire a pielii, cu atât pielea este mai bine protejată înainte de formarea ridurilor. Folosește balsam de buze, creme hidratante, creme pentru protecție și nu uita să te demachiezi; 
 • Încearcă să eviți expresiile faciale și obiceiurile repetitive (ex: să te încrunți, să îți mijești ochii, să bei lichide folosind paiul, etc.);
 • Renunță la fumat și alcool;
 • Menține un stil de viață sănătos cu un somn odihnitor și o dietă echilibrată;
 • Hidratează-te bine, mai ales pe timpul verii:
 • Răsfață-te periodic cu un masaj facial la clinicile ReInvent FIT din București , iar pielea ta va avea un aspect întinerit fermă și tonifiată

Vrei un partener de nădejde în lupta împotriva ridurilor din jurul gurii? Vino la Clinicile ReInvent FIT din București și discută cu specialiștii noștri pentru a-ți oferi un tratament personalizat și rezultatele la care te aștepți!