ReInvent Fit Logo

Riduri Ochi: Din jur sau sub ochi | Cum poti scapa de ele?

august 25, 2023
Timp de citire 12 minute

Ai remarcat, în ultima vreme, apariția unor linii fine în jurul sau sub ochi? Ai observat că pielea ta a pierdut din fermitate, iar ridurile par tot mai accentuate? Nu te îngrijora, procesul de îmbătrânire este unul natural și din păcate, inevitabil. 

Cu toate acestea, există în prezent numeroase metode și tratamente eficiente care pot ajuta la reducerea aspectului ridurilor din zona ochilor. Dacă ești interesat să afli mai multe detalii, citește în continuare și descoperă tot ce trebuie să știi în lupta împotriva ridurilor!

Riduri ochi: Ce sunt ridurile din jur sau sub ochi?

riduri sub ochi
Riduri Ochi: Din jur sau sub ochi | Cum poti scapa de ele? 6

Pielea din jurul ochilor se remarcă prin faptul că este foarte subțire, fiind una dintre cele mai delicate zone de pe întregul corp. Această fragilitate este accentuată de absența glandelor sebacee care ar putea să o protejeze. Din acest motiv, primele semne ale îmbătrânirii pot fi observate în această zonă sensibilă.

Preocuparea pentru apariția ridurilor în zona ochilor este des întâlnită, deoarece interacționăm cu ceilalți privindu-ne adesea în ochi și este una din primele trăsături ale feței noastre observate de cei din jur.

Unul dintre primele semne ale îmbătrânirii vizibile pe chipul tău sunt ridurile din zona ochilor, acele linii fine care apar atât în colțurile externe, cât și sub ochi. 

Aceste riduri încep să se contureze în jurul vârstei de 25 de ani și devin mai pronunțate în jurul vârstei de 30-35 de ani. Chiar dacă aceste riduri îți pot crea un aspect obosit și îmbătrânit, există diverse  modalități prin care le poți preveni și chiar estompa.

Riduri ochi: Care sunt cauzele ridurilor de sub ochi sau din jurul lor?

cauze riduri ochi
Riduri Ochi: Din jur sau sub ochi | Cum poti scapa de ele? 7

Principalul motiv pentru apariția ridurilor din zona ochilor este legat de procesul de îmbătrânire a pielii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen și elastină, cele două proteine ​​esențiale pentru menținerea fermității și elasticității pielii, scade. 

Iar o dată cu încetarea procesului de creștere, pielea își pierde din elasticitate, ceea ce duce la formarea și adâncirea ridurilor.

Deși reprezintă un fenomen natural care apare o dată cu trecerea timpului, există anumiți factori care pot accelera sau accentua procesul. Dacă te întrebi care sunt aceștia, citește în continuare și vei afla cauzele principale pentru apariția ridurilor de sub ochi sau din jurul lor:

 • Expunerea la soare. Daunele produse de expunerea la radiațiile UV reprezintă aproximativ 80% din cauza apariției ridurilor. Din păcate, zona ochilor este adesea neglijată în ceea ce privește aplicarea cremei de protecție solară, ceea ce o face mai susceptibilă la efectele soarelui. 
 • Fumatul și poluarea. Fumatul și expunerea la poluare au efecte negative asupra sănătății pielii tale și favorizează apariția ridurilor. Pielea din jurul ochilor, fiind mai sensibilă, este mai predispusă să sufere consecințele acestor factori nocivi.

Stresul și încordarea facială. Atunci când ești stresat sau anxios, te poți încrunta involuntar sau poți face diferite grimase, ceea ce duce la apariția ridurilor de expresie în zona ochilor.

Tipuri de riduri de sub ochi sau din jurul lor

tipuri riduri sub ochi
Riduri Ochi: Din jur sau sub ochi | Cum poti scapa de ele? 8

În funcție de momentul în care sunt vizibile, ridurile din zona ochilor pot fi împărțite în două tipuri:

 •  Riduri dinamice: apar atunci când mușchii se contractă, iar cele mai evidente apar atunci când zâmbești;
 •  Riduri statice: acestea sunt vizibile chiar și atunci când fața ta este în repaus și nu folosești mușchii mimicii. 

Dacă luăm în considerare zona în care sunt prezente ridurile, putem diferenția:

 • Riduri de tip laba gâștei - în jurul ochilor, la colțurile externe ale acestora;
 • Riduri de sub ochi - la nivelul ariei de sub pleoapele inferioare.

Este important să cunoști tipurile de riduri din zona ochilor, deoarece tratamentul poate fi diferit în funcție de poziționarea lor. La Clinicile ReInvent Fit din București vei găsi specialiști dornici să te ajute și să îți ofere toate sfaturile necesare, indiferent de tipul de riduri care te deranjează. Și de asemenea te poți răsfăța cu diferite tratamente faciale sau corporale care îți vor aduce nu doar un aspect mai tânăr ci și o stare de bine. Aici, specialiștii noștri îți pot recomanda tratamente variate în funcție de nevoile tale pentru ca tu să te simți bine în corpul și pielea ta indiferent că te confrunți cu riduri, piele lăsată, bărbie dublă sau vrei să scapi de câteva kilograme în plus fără efort și fără durere.

Cele mai importante ingrediente in lupta contra ridurilor de sub ochi sau din jurul lor

anti rid sub ochi
Riduri Ochi: Din jur sau sub ochi | Cum poti scapa de ele? 9

Dacă dorești să amâni apariția acestor riduri, precum și a altor semne de îmbătrânire, venim în ajutorul tău cu cele mai bune ingrediente ce pot constitui aliați de nădejde! Este important să utilizezi în mod regulat creme și seruri cu ingrediente active care stimulează producția de colagen și elastină.

Dacă ești interesat de remedii naturiste pentru îmbunătățirea aspectului pielii din jurul ochilor, există măști și seruri pe care le poți prepara acasă cu un efort minim.

Printre cele mai populare remedii casnice se numără aplicarea feliilor de castravete pe ochi sau utilizarea măștilor de față ce conțin banane. Cu toate acestea, trebuie menționat că există puține dovezi științifice care să susțină pe deplin eficacitatea acestor metode iar rezultate pot veni în timp sau în unele cazuri pot fi insesizabile.

Alte cercetări au arătat că polifenolii, găsiți în ceaiul verde și în rodii, pot contribui la prevenirea apariției ridurilor însă e nevoie de un tratament pe termen lung și constant.

Un alt aspect important subliniat este utilizarea cremelor ce au în compoziție vitamina C, care s-a dovedit a reduce aspectul ridurilor din jurul ochilor, oferind astfel o soluție eficientă cu remedii naturale.

O altă strategie eficientă în prevenirea ridurilor este să menții o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în antioxidanți și nutrienți esențiali, care să susțină sănătatea pielii.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin îngrijirea adecvată a pielii, poți întârzia și preveni într-o anumită măsură apariția ridurilor de sub ochi sau din jurul lor și vei menține un aspect tânăr și strălucitor al pielii pe termen lung.

Frumusețea vine din interior, așadar adoptă o dietă echilibrată și vei remarca un ten ferm și împrospătat în timp.

Tratamente eficiente impotriva ridurilor de sub ochi sau din jurul lor

Din fericire, există numeroase  tratamente de ochi dovedite științific pentru aplicabilitatea lor în prevenția și eliminare a ridurilor din zona ochilor. 

Variantele pe care le poți alege  pentru ridurile din această zonă a feței depind de severitatea lor și de rezultatul dorit cât și de experiența pe care vrei să o trăiești în timpul tratamentului. 

În anumite cazuri, poate fi benefic să încerci o combinație de tratamente. Iată câteva opțiuni disponibile:

 • Rejuvenarea facială

În cadrul clinicii ReInvent Fit din București vei găsi o opțiune revoluționară, mai precis tratamentul de rejuvenare facială. Acesta este un tratament non-invaziv care se face prin intermediul apartaului de ultimă generație Venus 4D Diamond Polar™ . 

Acest dispozitiv de radiofrecvență medicală se numără printre cele mai performante la ora actuală, având rezultate dovedite clinic în reducerea liniilor fine și îmbunătățirea fermității și elasticității pielii. Te va ajuta să obții o piele întinerită și tonifiată după doar câteva ședințe, astfel că beneficiezi de rezultate excelente într-un mod rapid și eficient, fără durere sau intervenții chirurgicale. 

Studiile clinice au demonstrat că acest tratament poate reduce numărul de linii fine cu 90%, tonifiază pielea feței și corpului, redându-i elasticitatea cu până la 80%. Tehnologia de radiofrecvență stimulează profund țesuturile subcutanate, favorizând producerea naturală de colagen ca răspuns la undele de radiofrecvență.

Venus Concept a dezvoltat acest tratament facial non-chirurgical și neinvaziv, având ca scop conturarea, tonifierea și îmbunătățirea aspectului pielii prin utilizarea tehnologiei Venus 4D™, cu rezultate imediate și de lungă durată. Aprobările din partea Health Canada și FDA (U.S. Food and Drug Administration) atestă calitatea și siguranța dispozitivului.

Cu ajutorul tratamentului Venus 4D Diamond Polar™, producția de colagen în zona feței este stimulată, contribuind astfel la reducerea pungilor de sub ochi și a liniilor fine din jurul acestora. Te așteptăm să încerci și tu acest aparat miraculos și rezultatele nu vor întârzia să apară în cadrul Clinicilor noastre Re:invent Fit din București. 

 • Substanțele injectabile

Anumite substanțe oferă rezultate vizibile într-un timp foarte scurt, uneori chiar imediat dupa efectuarea intervenției, datorită naturii lor injectabile, ceea ce conferă un efect spectaculos.

În ultimii 30 de ani, în fruntea listei se află Botox (pe bază de toxină botulinică obținută din bacteria Clostridium botulinum), un produs inedit prin faptul că este utilizat în peste 200 de afecțiuni medicale. 

Pe locul doi în topul preferințelor se află acidul hialuronic, utilizat sub formă de filleri dermici. 

Când ajungi într-un cabinet medical este important să cunoști atât limitele, cât și riscurile asociate cu astfel de proceduri. Deși ridurile de expresie de tip laba gâștei pot fi ușor estompate prin injectarea unei mici cantități de Botox, același lucru nu se aplică și ridurilor de sub ochi. 

În acest sens, cea mai înaltă autoritate în domeniu, FDA, nu a aprobat utilizarea Botoxului în zona de sub ochi.

În ceea ce privesc ridurile statice din jurul ochilor, acestea pot fi tratate cu ajutorul acidului hialuronic, spre deosebire de ridurile de expresie, care apar pe chip doar în momentul în care râdem sau ne încruntăm și nu pot beneficia de efectele fillerelor dermice.

 • Alte tratamente nechirurgicale

Există și alte alternative cu rezultate remarcabile, cum ar fi terapia PRP (infiltrații cu plasmă, potrivite atât pentru cearcăne, cât și pentru riduri), tratamentele cu laser, mezoterapia fracționată și peelingurile chimice. 

Cu toate acestea, trebuie să ții cont că niciunul dintre aceste tratamente nu îți va oferi o soluție definitivă. Efectele fiecărui tratament au o durată cuprinsă între 3 și 18 luni, iar după această perioadă va trebui să revii la cabinet pentru o nouă procedură iar unele dintre aceste tratamente pot avea anumite contraindicații sau riscuri.

 • Intervențiile  chirurgicale

Blefaroplastia inferioară reprezintă o intervenție chirurgicală a pleoapelor ce oferă avantajul evitării vizitelor regulate la medic și menținerea rezultatelor. Poți opta pentru această operație dacă ai pungi sub ochi și exces de piele cu pliuri și riduri și vei observa modificări remarcabile. 

Deși blefaroplastia este considerată o intervenție minoră și are un cost comparabil cu alte proceduri nechirurgicale, rezultatele sale pot fi diferite în comparație cu injectările cu Botox (pentru ridurile de expresie) sau acid hialuronic (pentru ridurile statice).

 • Tratamente cosmetice topice

Dacă nu te simți pregătit să apelezi la tratamente injectabile sau chirurgicale, ai opțiunea de a alege produse care au fost testate și verificate clinic pe care le poți introduce în rutina ta zilnică de îngrijire. 

Aceste produse nu oferă efecte spectaculoase într-un timp la fel de scurt, așa cum se întâmplă în majoritatea tratamentelor medicale profesionale, însă vei observa rezultate pozitive dacă le folosești riguros și constant pe parcursul mai multor luni.

Dintre produsele topice recomandate de  specialiști amintim cremele cu retinol, serurile cu vitamina C și cele cu acid hialuronic. Ele vin însă cu recomandări de îngrijire suplimentară și rezultatele depind de folosirea lor corectă.  

Așadar, indiferent de substanțele topice pe care decizi să le folosești pentru ridurile din zona ochilor, este esențial să te documentezi cu atenție sau să ceri sfatul unui dermatolog. Concentrațiile incorecte ale acestor substanțe pot afecta negativ starea pielii.

Dacă ești în căutarea unui tratament cu adevărat eficient pentru ridurile din zona ochilor, este important să te bazezi pe un medic dermatolog sau un medic estetician competent. 

Specialiștii noștri îți stau la dispoziție cu sfaturi, recomandări și tratemente cu rezultate vizibile, așa că nu mai ezita! Programează-te chiar acum la o consultație gratuită în cadrul clinicilor noastre ReInvenit Fit din București pentru a discuta avantajele unui tratament pentru ridurile ochilor personalizat în funcție de nevoile și dorințele tale!

Riduri ochi: Prevenirea ridurilor de sub ochi sau din jurul lor: sfaturi si trucuri

prevenire riduri ochi
Riduri Ochi: Din jur sau sub ochi | Cum poti scapa de ele? 10

Deși procesul natural de îmbătrânire nu poate fi oprit, există acțiuni preventive pe care le poți face chiar de astăzi pentru a încetini îmbătrânirea prematură a pielii cauzată de factorii externi și de stilul tău viață.  

Pentru a veni în ajutorul tău, am selectat o serie de sfaturi și trucuri care pot avea un impact pozitiv asupra pielii tale și pot contribui la menținerea unui aspect tânăr și sănătos al acesteia atât ca modalități de prevenție cât și pentru a susține tratamente specializate la care apelezi în acest sens. 

 • Protejează-ți ochii de radiațiile UV!

Investește într-o cremă pentru conturul ochilor cu factor de protecție solară și utilizeaz-o zilnic pentru o protecție adecvată. Evită expunerea prelungită la soare în zilele toride de vară, între orele 10-16, iar atunci când nu poți evita expunerea, alege ochelari de soare supradimensionați cu factor de protecție UV.  

Nu uita că trebuie să îți protejezi pielea și în zilele de iarnă, mai ales la altitudini mari, unde razele soarelui sunt mai intense. 

 • Hidratează-ți constant pielea din jurul ochilor! 

După demachiere, folosește regulat produse de îngrijire pentru hidratarea pielii din jurul ochilor. Asigură-te că bei suficiente lichide zilnic, prevenind astfel deshidratarea pielii și accentuarea ridurilor.

 • Curăță-ți pielea cu grijă! 

Evită produsele de curățare care pot irita pielea și optează pentru produse de curățare blânde, care îndepărtează praful și machiajul. Având în vedere fragilitatea pielii din zona ochilor, în timpul demachierii folosește mișcări ușoare, circulare, de preferat cu degetul inelar, tocmai pentru a nu pune prea multă presiune pe această zonă. 

 • Exfoliază-ți pielea! 

Poți opta pentru o procedură cosmetică într-un salon de înfrumusețare sau poți utiliza un scrub preparat acasă din miere și zahăr pudră. Exfolierea periodică ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la menținerea unui aspect sănătos al pielii.

 • Adoptă o dietă echilibrată! 

Include în dieta ta fructe și legume bogate în antioxidanți și vitamine benefice pentru piele. Dacă este necesar, poți adăuga și  suplimente alimentare pentru a asigura un aport optim de nutrienți esențiali.

 • Renunță la fumat! 

Fumatul produce radicali liberi în corp, care conduc la apariția prematură a ridurilor și generează distrucții la nivelul ADN-ului celular. Evitarea acestui obicei va ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii și la prevenirea ridurilor premature.

 • Evită expresiile faciale repetitive

Acestea pot duce la formarea de linii permanente prin contracția mușchilor mimicii. Poartă ochelari de soare sau de vedere (dacă este cazul) pentru a reduce formarea ridurilor cauzate de strângerea ochilor. 

Gestionează stresul și anxietatea prin metode de relaxare și apelează la masaje faciale pentru a evita încordarea excesivă a mușchilor. 

 • Consumă alcool cu moderație! 

Alcoolul deshidratează și poate deteriora pielea în timp, contribuind la apariția semnelor de îmbătrânire. Adoptă consumul moderat sau înlocuiește-l cu opțiuni mai sănătoase pentru a menține o piele radiantă.

 • Practică activități fizice!  

Studiile sugerează că exercițiile fizice moderate pot îmbunătăți circulația și întări sistemul imunitar, oferind pielii tale un aspect mai tânăr. 

Adoptarea unui stil de viață sănătos și respectarea acestor sfaturi te vor ajuta să previi apariția ridurilor  de sub ochi sau din jurul lor și să menții un aspect ferm și proaspăt al pielii. Te așteptăm la clinica ReInvent Fit din București pentru a-ți oferi un tratament personalizat!